Semasa

Angg0ta B0mba Temui Aj4l Ketika Bertug4s Misi Menyel4mat Mangs4 B4njir.

KUALA LUMPUR : Angg0ta b0mba yang terli.bat dalam kejad.ian Iem.as di Sungai Putat, Melaka semalam, menin.ggal dunia pada pukul 3.11 pagi ini.

Pengarah Jabatan B0mba dan PenyeI.amat Malaysia (JBPM) Melaka Abu Bakar Katain berkata, Mohd Diya Che Jusoh, 46 tahun, menin.ggal dunia di Jabatan Kecem.asan dan Tr4uma, H0spital Melaka.

May be an image of 1 person and text

 Foto: ASTRO AWANI

“Warga JBPM Melaka mer4kamkan ucapan takz.iah dan amat berduk.acita di atas ins.iden tersebut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

May be an image of text that says 'KENYATAAN MEDIA PENGARAH JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA NEGERI MELAKA HEBAHAN ANGGOTA BOMBA MENINGGAL DUNIA Dukacita dimaklumkan bahawa, PBK (KUP) Mohd Diya bin Che Jusoh, anggota bomba yang terlibat dalam kejadian lemas di Sungai Putat, Melaka telah meninggal dunia pada jam 3.11 pagi di Jabatan Kecemasan dan Trauma, Hospital Melaka. Warga Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Negeri Melaka merakamkan ucapan takziah dan amat berdukacita di atas insiden tersebut. Sekian, 03:45:00, 21 Oktober 2021 (PPjB ABU BAKAR BIN KATAIN) PENGARAH JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA NEGERI MELAKA'

Semalam, se0rang angg0ta b0mba dilap0rkan ny.aris Iem.as ketika cuba menyeI.amatkan ma.ngsa banjir di Kampung Sungai Putat.

Dalam kejad.ian kira-kira pukul 4 petang itu, angg0ta dari Balai B0mba dan PenyeI.amat (BBP) Melaka Tengah itu dikej.arkan ke H0spital Melaka bagi mendapatkan raw.atan lanjut.

Difahamkan, angg0ta berkenaan tersa.ngkut dalam aIi.ran der.as air ba.njir sebelum kira-kira lapan 0rang angg0ta b0mba bersama 10 penduduk kampung yang lain cuba menyeI.amatkannya.

May be an image of 1 person, body of water and text that says '10012 Mohd Diya Che Jusoh'

SEMALAM, Se0rang angg0ta Jabatan B0mba dan PenyeI.amat Malaysia (JBPM) terpaksa dikej.arkan ke h0spital selepas diha.nyut ar.us der.as ba.njir dalam satu kejad.ian di Melaka hari ini, lap0r AWANI.

Menurut AWANI, angg0ta tersebut ha.nyut ketika sedang menyeI.amatkan ma.ngsa fen0mena ban.jir yang dilap0r meIanda di Kampung Sungai Putat di sini hari ini.

Difahamkan, dalam kejad.ian kira-kira 5.30 petang itu, ma.ngsa (angg0ta berkenaan) diIap0r sedang mem.asang tali di kawasan ba.njir berkenaan untuk membantu penduduk kampung keluar dari kediaman masing-masing.

Bagaimanapun, pasukan b0mba terpaksa menga.mbil masa hampir 10 minit lamanya untuk memb.antu ma.ngsa yang dipercayai pen.gsan kerana air yang terlalu der.as.

Sejurus itu ma.ngsa kemudiannya diberi bantuan pernaf.asan (CPR) sebelum dibawa ke h0spital dengan bant.uan Unit Bant.uan Perkhi.dmatan Kece.masan (EMRS) b0mba.

SaIah se0rang sa.ksi, Md. Yusof Hitam, 68, berkata, keadaan mula kec0h selepas penghuni rumah yang cuba diseI.amatkan 0leh ma.ngsa menj.erit meminta tol0ng.

May be an image of one or more people, people standing and body of water

“Orang dalam rumah tu menj.erit, mungkin selepas dia terk.ejut melihat angg0ta b0mba berkenaan Iem.as dalam a.rus der.as ban.jir.

“Kira-kira 20 orang turun cuba seI.amatkan ma.ngsa termasuklah angg0ta b0mba lain seramai tujuh hingga lapan 0rang,” katanya ketika dite.mui di Kampung Sungai Putat, di sini hari ini.

Tambahnya, situasi cem.as itu berlaku dalam temp0h kira-kira 15 minit sebelum anggpta berkenaan berjaya dibawa naik ke atas dengan seIa.mat.

Jurucakap b0mba bagaimanapun memberitahu, anggpta tersebut masih belum sed.arkan diri.

Dua ma.ngsa cuba menyeI.amatkan diri dengan berdiri di atas kereta dalam ba.njir kiIat di Kampung Asam Kumbang, Jasin, Melaka tadi

DALAM pada itu, med.ia melap0rkan beberapa kawasan di sekitar Ayer Ker0h dan Jasin dila.nda ba.njir kiIat selepas hujan lebat berterusan sejak pukul 2 petang tadi.

Tinjauan K0sm0! di Jalan Tun Abdul Razak turut mendapati laluan di persi.mpangan lampu isyarat Jalan Lingkungan Usaha menghala ke pusat bandar turut ditengg.eIami ba.njir dan ditut.up kepada pengguna jalan raya.

Sebuah jentera Jabatan B0mba dan PenyeI.amat Malaysia (JBPM) dan Angkatan Pertah.anan Awam (APM) turut berada di l0kasi selepas sebuah kereta turut terb.abas secara meIi.ntang di laluan bertent.angan.

Antara l0kasi lain yang dil.anda ba.njir ialah Taman Bukit Melaka, Kampung Telok, Taman Melawis, Taman Bukit Beruang Utama dan Kampung Bukit Tambun.

Keadaan pasar Merlimau, Jasin yang dila.nda ba.njir kiIat.

Jurucakap JBPM negeri berkata, pihaknya turut menerima pan.ggilan kece.masan pada pukul 3.48 petang bagi penyeI.amatan khid.mat khas ba.njir memb.abitkan sebuah kereta tengg.eIam di Kampung Asam Kumbang Bemban, Jasin.

“Sepasukan tujuh anggota Balai B0mba dan Peny.eIamat (BBP) Bukit Katil telah dikej.arkan ke l0kasi bagi 0perasi penyeI.amatan.

“Setiba di lpkasi kita dapati terdapat dua ma.ngsa berdiri di atas bumbung kereta diperc.ayai cuba menyeI.amatkan diri selepas kenderaan dinaiki mereka itu ditengg.eIami ba.njir,” katanya.

Sumber : AW4NI, K!0NLlNE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *