Semasa

Angg0ta P0lis M4ut Dilangg4r M0t0sikal Ketlka Melintas Jalan Sewaktu Mengejar Penjen4yah.

Berita meng.enai se0rang angg0ta p0lis Allahya.rham K0peral K Mahadir Elis, 38, yang m4ut diIa.nggar motosikal ketika meli.ntas jalan raya sewaktu meng.ejar penjen.ayah di Jalan Padang Temusu, Sungai Petani, Kedah telah menarik perhatian ramai.

Rata-rata memuji sifat keber.anian dan dedikasi arw4h dalam melaksa.nakan tanggungjawab yang diam.anahkan.

Berk0ngsi tentang perkara itu, bapa mentua Allahy.arham mencerit.akan keja.dian sebenar.

” Arw4h dah lama ge.ram sampai tiga hari tak balik rumah sebab nak bagi dapat jugak t4ngkap penjen.ayah tu, tapi siapa sangka aj4lnya tiba,” kata Talib Aziz.

Menurut Talib, 77, dalam keja.dian jam 7.30 pagi itu, Mahadir menin.ggaI du.nia di tempat keja dian aki bat p4rah di kep.ala manakala sus.pek dapat melarikan diri.

Talib berkata, menantunya ada membe.ritahu mahu mena.ngkap penjen.ayah yang terb.abit dengan k.es cu.ri kenderaan.

” Sepanjang masa dia bagi tahu nak t4ngkap sampai dapat sebab terlalu ger.am hingga tiga hari tak pulang ke rumah, tapi apa boleh buat lain pula yang berl.aku.

” Pada mulanya saya tak percaya dia dah tak ada, apatah lagi ikutkan hari ini dia akan pula.ng ke rumah kerana bercuti. Namun, kini dia pergi bercuti buat selama-lamanya.

” Memang terk.ejut apabila saya menerima pan.ggilan mema.klumkan insi.den itu, tapi siapa kita nak men0lak takdir Ilahi dan kami sekeluarga red.ha dengan apa yang berl.aku,” katanya ketika dite.mui di rumahnya di Sungai Dua, di sini, hari ini.

Menurutnya, keperib.adian arw4h menantunya amat dip.uji memanda.ngkan sering mengambil be.rat hal keluarga apatah lagi se0rang bapa penyayang terhadap tiga anaknya walaupun sibuk bertu.gas menjaga keamanan serta kesela.matan negara.

” Arw4h sangat sayang dengan anaknya dan ketika bert.ugas di Kuantan, Pahang dulu sanggup balik dengan menun.ggang m0t0sikal ke Pulau Pinang demi berjumpa keluarganya.

” Selepas itu, arw4h dituk.arkan ke Sungai Petani dan terus duduk di sini yang memb0lehkan dia dapat bersama keluarganya, tetapi Allah lebih sayangkannya,” katanya.

Jena.zah Mahadir akan dikeb.umikan di Tanah Perku.buran Islam Masjid Jamek Haji Abdul Rashid, Sungai Dua selepas s0lat Isyak, malam ini.

Difaha.mkan, ketika ini pr0ses bed.ah sia.sat selesai dilaksa.nakan di Jab.atan F0rensik H0spital Sultanah Bahiyah (HSB).

Isteri m4ngsa, Azlila Talib, 39 dilap0rkan berada di HSB bagi men.untut jena.zah arw4h suaminya.

Terdahulu, Ketua P0lis Daerah Kuala Muda, Asisten K0misi0ner Adzli Abu Shah dilap0rkan berkata, pada 3.45 pagi hari ini, m4ngsa bersama angg0ta pasukan Task F0rce Ce.gah Jena.yah, Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Kuala Muda pergi ke Kampung Kep.ala Bukit, Kampung Sungai Pasir dan men.ahan tiga lelaki berusia antara 32 hingga 50 tahun untuk membmantu sias.atan ke.s sam.un, cu.ri kenderaan dan pe.cah rumah.

Beliau berkata, susulan penah.anan tiga lelaki itu, m4ngsa bersama pas.ukan membuat serb.uan ke Padang Temusu pada 7.30 pagi untuk membuat tangk.apan terhadap sus.pek lelaki yang masih be.bas.

Katanya, setibanya di l0kasi, m4ngsa ternampak sus.pek berusia 24 tahun itu sedang membuka tayar m0t0sikal di hadapan rumah berkenaan.

Sumber : vir4lmy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *