Semasa

Memilukan, Tiada Kenderaan Untuk Bawa Anak Ke Klinik, Anak 2tahun M4ut Diseng4t Tebuan.

SARIKEI : Seorang kanak-kanak perempuan berusia 2 tahun m.aut dise.ngat tebuan ketika pergi ke kebun lada bersama ibunya berha.mpiran rumah Saba Nunggang, Pakan di sini.

Dalam keja.dian pu.kul 11.00 pagi itu, Patricia Sanggau dilap0rkan dise.ngat di bawah telinga kirinya.

Ketua Polis Daerah Julau, Deputi Superintendan Andam Sulin berkata, ibunya membawa ma.ngsa yang mena.ngis kesa.kitan pulang ke rumah panjang.

” Ibu ma.ngsa cuba menghubungi suaminya yang berkerja di kebun tetapi ga.gal.

” Beliau terpa.ksa menunggu suaminya pula.ng kerana tiada kenderaan untuk membawa anak mereka ke kli.nik bagi mendapatkan raw.atan.

” Wanita itu mengan.ggap seng.atan tersebut tidak berb.ahaya sehingga boleh menyeb.abkan kem.atian,” katanya dalam kenyataan.

Andam berkata, pasangan itu hanya membawa ma.ngsa ke kli.nik Pakan pada jam 8.30 malam pada hari yang sama untuk mendapatkan raw.atan.

” Dokt0r yang mera.wat ma.ngsa berkata, kanak-kanak itu dibawa dalam kea.daan lem.ah dan kelih.atan tidak berm.aya sebaik tiba di kli.nik.

” Pemeri.ksaan lanjut doktor mendapati bibir bawah ma.ngsa ben.gkak aki.bat kesan bi.sa seng.atan haiwan.

” Tiada keced.eraan lain dike.san pada badan ma.ngsa dan kanak-kanak mala.ng itu dis.ahkan menin.ggal dunia pada pu.kul 11.40 malam.

” Temu bual bersama saudara mara ma.ngsa dan penduduk rumah panjang mendapati ibu bapa kanak-kanak itu menjaga anak mereka dengan baik dan ma.ngsa juga tidak mengh.idap sebarang peny.akit kr0nik,” katanya.

Ke.s diklasifik.asikan sebagai kem.atian meng.ejut (SDR).

Seng.atan serangga berb.isa biasanya hanya menyeb.abkan kes.akitan, ben.gkak dan kemer.ahan. Walau bagaimanapun, ia juga boleh mengak.ibatkan tin.dak ba.las yang lebih ser.ius kepada ba.dan dan fungsi 0rgan aki.bat kej.utan anafil.aksis.

Tin.dak ba.las ini boleh membawa m.aut jika tidak mendapat raw.atan segera.

Berikut adalah apa yang ibu ayah patut faham dan tahu tentang bah.aya seng.atan tebuan pada kanak-kanak.

Secara umumnya, tebuan tergol0ng dalam 0rder Hymen0ptera, daripada keluarga Vespidae yang terdiri dari lebih 5,000 spesies tebuan dan serangga lain.

Spesies utama di Malaysia ialah Vespa tr0pica, tebuan kunyit yang membuat sarang daripada keratan tumbuhan yang dihan.curkan menjadi seperti kertas di dalam hutan tebal dan tebuan tanah yang juga berba.haya.

Berbeza dengan lebah yang mempunyai badan berbulu dan gemuk, tebuan mempunyai ba.dan halus dan berkaki licin. Bentuk badan tebuan panjang dan nipis, serta mempunyai pinggang yang kecil.

Kawasan se.mak-sam.un dan hutan adalah tempat yang biasa dijumpai sarang tebuan. Oleh itu ibu bapa perlu berh.ati-ha.ti sekiranya anak-anak bermain berha.mpiran kawasan sebegini.

Ini kerana tebuan akan menye.rang manusia, haiwan atau apa sahaja yang cuba untuk mendekati sarangnya. Sera.ngan tebuan dikatakan lebih agre.sif daripada sera.ngan lebah.

Selain itu, tebuan juga boleh terus menye.ngat sasaran beberapa kali dalam masa beberapa minit berbanding kebanyakan lebah yang hanya akan menyengat sekali sahaja.

Menurut Seni0r Agr0n0mist, Dato Mohd Anim Hosnan, terdapat kajian sain.tifik mendapati rac.un tebuan menga.ndungi bahan dipanggil acetylch0line (5%) yang ja.tuh pada Tahap 3.0 daripada Tahap Maksimum 4.0 dalam ‘Shcmidt Sti.ng Pain Index’.

Lebah Madu ja.tuh pada tahap 2.0 sementara seng.atan Labah-labah Tarantula adalah paling bi.sa iaitu Tahap Maksimum 4.0.

Wah, sa.kit tu!

Menurut p0rtal MyHealth, antara simpt0m seng.atan tebuan yang boleh dikenalpasti terdiri daripada gejala setempat dan sistemik.

Ini termasuklah:

Setempat

Kesa.kitan yang te.ruk pada bahagian yang dise.ngat.
Rasa gatal di sekeliling tempat seng.atan.
Leb.am di sekeliling tempat seng.atan
Titik kes.an seng.atan kelihatan kem.erah-mer.ahan.
Seng.atan kadang-kadang masih melekat pada tisu badan.Bernanah,
Sistemik

Bagi ma.ngsa yang sangat sensitif kepada rac.un seng.atan ini ,mereka akan mengalami gej.ala pen.gsan dan turun teka.nan da.rah.
Mengalami gejala kej.utan anafilaksis (gan.gguan sistem perna.fasan dan sistem pered.aran dar.ah) yang boleh membawa ma.ut, kalau tidak mendapat raw.atan segera.
Gejala kej.utan anafilaksis adalah seperti :

Pucat dan kulit yang sejuk.
Berpeluh.
Ruam menyeluruh
Ben.gkak pada salur dar.ah.
Pertuturan yang tidak jelas (slurred)
Gangguan em0si, keliru dan resah-gelisah.
Kadar perna.fasan meningkat.
Kesuk.aran bernafas.
Tidak sedarkan diri.

Seseorang yang terkena seng.atannya perlu mendapatkan raw.atan segera, terutama kalau melibatkan kanak-kanak.

Menurut Morganasunderam yang berkhidmat dengan PERHILITAN, ra.cun yang dikeluarkan tebuan walaupun setitik, boleh menin.ggalkan kes.an seperti be.ngkak teruk selain melem.ahkan badan jika melibatkan orang dewasa.

” Akan tetapi jika kanak-kanak dise.ngat tebuan, ra.cun tersebut mampu menjejaskan daya ketah.anan selain kesan bengkak yang pedih pada bahagian atau angg0ta tubuh yang dis.engat.

” Jika seng.atan itu pada sistem saraf atau sal.uran da.rah seperti di bahagian muka, ia memang serius dan ma.ngsa perlu dibawa segera ke h0spital bagi mendapatkan raw.atan. Jika terlambat, m.aut boleh terjadi,” terangnya.

Tepis serangga daripada kulit dan perhatikan sama ada pundi sengat masih tertanam di dalam kulit. Jika dapat melihat pundi sengat tersebut, gunakan pengumpil atau penyepit untuk menanggalkan pundi sengat.

Satu kesilapan yang sering dilakukan adalah dengan menyapu minyak angin pada tempat sengatan. Tindakan itu hakikatnya tidak berkesan untuk meredakan kesakitan tersebut.

Pakar Perunding Pediatrik dan Pakar Kanak-kanak, Dr. Chin Wai Seong berkata, tindakan pertama yang perlu dilakukan jika anak disengat tebuan adalah dengan meletakkan ais atau air sejuk di tempat sengatan itu untuk membekukan tempat sengatan seterusnya menghalang racun itu merebak dalam tempoh tertentu.

” Ini kerana sengatan serangga seperti tebuan atau lebah ganas akan menyebabkan badan mangsa terasa panas, gatal dan bengkak di tempat gigitan. Jika ubat seperti minyak angin digunakan, ia akan menambah kepedihan dan kepanasan pada badan. Itu hanya memburukkan lagi keadaan.

” Langkah kedua selepas meletakkan ais atau air sejuk adalah mereka perlu membawa mangsa ke klinik kesihatan berhampiran dalam masa dua jam untuk mengelak racun itu merebak ke anggota badan dan bercampur dalam darah,” jelasnya.

Di klinik, mangsa akan diberi ubat sapu untuk bengkak dan mengurangkan gatal dan ia seharusnya memadai bagi mengatasi masalah ini.

Namun bagi kes yang lebih serius, langkah rawatan kecemasan pertama di klinik atau hospital adalah pemeriksaan reaksi dan kesan serius alergi. Antara simptom yang diperiksa adalah keadaan mata yang bengkak, demam panas, gatal-gatal dan badan yang lemah.

Sekiranya tanda-tanda itu dikenal pasti, doktor akan memeriksa teka.nan da.rah, membuat ujian da.rah, memeriksa paru-paru dan sistem antibodinya sebelum bertindak memberi suntikan dan tindakan sewajarnya.

Merujuk info daripada Pusat Rac.un Negara, bagi mengelakkan sera.ngan tebuan atau serangga penyengat, antara langkah pencegahan yang boleh diambil oleh ibu bapa dan anak-anak ketika beriadah, berkelah atau bermain di luar adalah seperti berikut:

Elakkan bahagian tubuh yang terdedah dengan memakai seluar panjang, baju berlengan panjang dan berkasut semasa bekerja di kawasan semak dan hutan.
Elakkan menggunakan pakaian bewarna-warni yang boleh menarik perhatian serangga. Pakailah pakaian berwarna lembut kerana pakaian berwarna terang ataupun bercorak bunga-bunga akan menarik perhatian lebah.
Elakkan memakai bau-bauan atau minyak wangi kerana ia boleh menarik perhatian serangga bila berada di kawasan belukar.
Sentiasa berjaga-jaga ketika berada di taman bunga.
Sekiranya anda makan di luar rumah, sentiasa tutup makanan dengan kemas terutamanya buah-buahan masak ataupun minuman ringan.
Kutip lebihan makanan di tempat perkelahan, buangkan ke dalam tong sampah dan tutup dengan kemas.
Jika anda diserang oleh serangga penyengat, masuklah ke dalam rumah, kawasan yang teduh ataupun terjun ke dalam air.
Jangan berlari secara mengejut sebaliknya berjalan perlahan-lahan kerana pergerakan yang mengejut akan menarik perhatian serangga tersebut.

Sumber : bh /J0h0daily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *