Keluarga

(Al-Fatihah) Muhammad Adam Zlkri Menlnggal Dunia Aklbat Bar4h 0tak Tahap 4, Perginya Dipangkuan Ibunya.

Al0r Setar : Bayi lelaki yang mengh.idap kan.ser 0tak tah.ap empat menin.ggal du.nia di H0spital Sultanah Bahiyah (HSB), di sini, semalam selepas ketum.buhan di kepal.anya semakin mere.bak.

Ibunya, Nurul Asyikin Mustafa, 26, berkata, anaknya Muhammad Adam Zikri Mohamad Zainal, 12 bulan, menin.ggal dunia di pangk.uannya pada 2.25 petang semalam.

“Pada jam 12.46 tengah hari doktor menghubungi saya memak.lumkan 0ksigen anak semakin turun dan keadaannya na.zak, serta meminta kami ke h0spital.

“Pada 8 Ogos lalu, d0ktor melakukan imb.asan di kep.alanya dan mendapati ketu.mbuhan dia sudah mer.ebak dan mudah berd.arah, sudah tiga kali menja.lani raw.atan,

kim0terapi namun ia tidak berk.esan,” katanya yang tinggal di Kampung Nawa, Pokok Sena dekat sini.

Ibu kepada dua orang anak ini berkata, Adam Zikri sepatutnya menja.lani pembe.dahan men.ebuk leher minggu lalu bagi membantu pernaf.asan namun sudah dua kali ditu.nda kerana keadaan kesihat.annya tidak mengizinkan.

Katanya, sebelum ini dia dan suami Mohamad Zainal Mohd Khamis, 29, menaruh harapan anaknya akan dibenarkan pulang selepas pemb.edahan terb.abit namun tidak kesampaian.

“Anak saya pergi ketika di pangkuan saya, saya nampak dia sangat tenang ketika menghembuskan nafas terakhir.

“Sebagai ibu saya reda, dia sudah lama mend.erita, Allah lebih sayangkan dia… Terima kasih kepada banyak pihak yang memb.antu saya sekeluarga selama ini,” katanya.

Jen.azah Adam Zikri selamat dikeb.umikan di tanah perkub.uran Kampung Menerong, Pokok Sena kira-kira jam 6 petang semalam.

Sebelum ini, Adam Zikri dira.wat di Un.it Raw.atan Rapi Ne0natal (NICU) HSB sejak 23 Mei lalu.

Pada 7 Julai lalu, me.dia melap0rkan pasangan suami isteri pi.lu melihat bayi lelaki mereka diuji mengh.idap peny.akit ka.nser ol0tak tahap keempat dan doktor menjangkakan dia dapat hidup setahun lagi.

Adam Zikri sudah menja.lani dua kali pembe.dahan dan juga kim0terapi selepas peny.akitnya itu dike.san pada 29 Mac lalu apabila mengalami demam berpanjangan dan muntah.

Bapanya, Mohamad Zainal, yang bekerja sebagai tukang rumah tidak mempunyai pendapatan tetap, selain anak sulung mereka Nur Arriana Zarrisha, 4, menghi.dap kan.ser tiri0d sejak lahir.

Sumber : K0sm0, hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *