Info Semasa

Kena bayar Rm62 bilion? Pishang nak membayornye.. jangan guna KWSP kami pula ye ~ netizen

MaIaysia diarahkan membayar wang pamp4san bernilai AS$14.92 bilion (RM62 bilion) kepada waris keluarga SuItan Sulu oleh mahk4mah timbang tara di Paris, Perancis selepas didapati mel4nggar perjanjian 1878. Menurut La InformaciĆ³n, penimbang tara Sepanyol, GonzaIo St4mpa bertanggungjawab mengeluarkan ar4han tersebut Paris, dengan kerajaan Malaysia diar4hkan untuk membayar sejumlah wang yang telah ditetapkan.

Difahamkan bahawa Malaysia did4kwa telah mel4nggar perjanjian 1878 yang ditandatangani oleh SuItan Jamal Al Alam, Sultan Sulu, Baron 0verbeck dan pengasas Syarikat Borneo Utara Brit!sh, Alfred Dent. Perjanjian ini menetapkan sebagai pertukaran kepada mutiara, sarang burung, kayu dan sumber semula jadi lain yang terdapat di rantau ini, Malaysia diar4hkan untuk mengeIuarkan bayaran tahunan sebanyak RM5,300.

Perjanjian itu pada dasarnya bertlndak sebagai pajakan sumber asli wilayah yang kini sebahagian daripada Malaysia, tetapi milik Sepanyol pada masa itu. Tetapi, Malaysia menghentikan pembayaran pada 2013 dengan alasan bahawa wilayah di bawah perjanjian tersebut sepatutnya menjadi milik Malaysia secara sah selepas kemerdek4an pada 1957.

Menurut BFM News, Malaysia dikatakan gagal mematuhi apa yang dijanjikan pada 1878 dan menuntut resoIusi bertarikh Januari 2013 hingga Januari 2044. Selain itu, penimbang tara juga memberikan tempoh tangguh kepada Malaysia untuk membuat pembayaran RM62.6 bilion dalam tempoh 3 bulan, di mana dalam tempoh itu, tiada faedah akan dimasukkan.

Sumber : vocket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *