Info Semasa

Tak mustah!l akan ada vaksln kuruskan badan sebab rakyat makin ramai yang 0bes!ti.

KUALA LUMPUR – MasaIah 0beslti dan berat badan berlebihan di Malaysia kini berada pada tahap membimb4ngkan apabila separuh atau 50.1 peratus dewasa di negara ini berdepan dengan penyak!t berkenaan.

Menteri Kes!hatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, ia berdasarkan laporan Tinjauan Kebangsaan Kes!hatan dan M0rbiditi 2019 (NHMS 2019) baru-baru ini.

Beliau berkata, prevaIen 0bes menunjukkan kadar peningkatan agak tinggi saban tahun berbanding kaj!an sebelumnya iaitu NHMS 2006 (14.0 peratus) NHMS 2011 (15.1 peratus) dan NHMS 2015 (17.7 peratus).

Jelasnya, NHMS fokus pada pemakanan akan dijalankan pada 2024.

“Kementerian Kes!hatan (KKM) telah merangka str4tegi menyeluruh bagi menangani lsu ini seperti digariskan dalam pelan t!ndakan jangka masa panjang di bawah Pelan Tlndakan Pemakanan Kebangsaan Malaysia NPANM III (2016-2025), Pelan Strategik Kebangsaan untuk Penyak!t Tidak Berjangk!t (2016-2025) dan P0lisi Menangani 0besiti di Malaysia (2016-2025).

“Selain itu, KKM juga menubuhkan Jawatankuasa Kerja Menangani MasaIah 0besiti bagi mencadangkan t!ndakan yang drastik bersesuaian dengan situasi semasa dalam menangani masaIah 0besiti di Malaysia.

“Jawatankvasa ini telah membentuk dokumen P0licy Option To C0mbat 0besity in Malaysia yang mengandungi 48 p0lisi menangani masalah 0besiti di Malaysia untuk dilaksanakan dalam masa 10 tahun,” katanya dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat, pada Khamis.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan Datuk Dr Shahruddin Md Salleh (Peju4ng- Sri Gading) yang memintanya menyatakan sejauh manakah tahap kadar kess 0besiti dalam negara dan apakah tindakan drastik KKM untuk mengurangkan kadar kess 0besiti di negara ini.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, sehingga 2022, sebanyak 10 p0lisi telah dilaksanakan, antaranya mewajibkan program pengurusan berat badan di kementerian atau jabatan terpilih; pengenaan cukai eksa!s ke atas minuman manis bergula dan minuman pra-campuran; menguatkvasakan Iarangan mengiklan makanan dan minuman tinggi kandungan lemak, garam dan gula yang boleh menarik perhatian kanak-kanak serta lain-lain lagi.

Selain itu katanya, KKM akan terus melaksanakan pelbagai p0lisi melalui pendekatan secara ‘hard p0licy’ ke arah usaha mengawal masaIah 0besiti di Malaysia.

Ujar Ahli Parlimen Rambau itu lagi, salah satunya melalui Jawatankvasa Kabinet Agenda Nasional Malaysia Sihat (ANMS) dan bertlndak sebagai platform peringkat tertinggi bagi membincangkan dan mengenal pasti p0lisi serta tindakan susulan bagi menangani NCD, termasuklah isu 0besiti yang memerlukan penglibatan aktif pelbagai kementerian dan agensi.

“Langkah-langkah menyeluruh bagi menurunkan masaIah ini juga telah diambil dan dimulakan seawal peringkat bayi, kanak-kanak sehingga dewasa melalui aktiviti advokasi pemakanan yang berterusan mengikut tetapan seperti institusi dan sekolah, fasiliti kes!hatan dan komuniti, tempat kerja serta industri makanan dan minuman,” katanya.

@sinarharianonline Nampak gayanya kena ‘cut sugar’ lah ya… #fyp #TikTokNews #BuletinTikTok #ViralNewsMalaysia #Obesiti #KKM original sound – Sinar Harian

Sumber : sinarharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *