Info Semasa

Tiada lagi penj4rakan sosiaI dan sek4tan rentas sempadan negara. Kini kita bebas!

Akhirnya kita mendengar berita gembira buat umat isIam. Tak perlu soIat berjarak lagi sebaliknya kita sudah boleh rapatkan saf seperti sedia kala.

Dalam masa yang sama, Kerajaan digesa memuktamadkan segera pr0sedur 0perasi standard (SOP) perjalanan ulang alik harian ke Singapura menjelang pembukaan sempadan negara pada 1 April depan.

Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad berkata, perkara itu akan segera dibincangkan dengan Kerajaan Persekutuan bagi membolehkan kelancaran perjalanan ulang alik harian menerusi laluan darat Johor dan Singapura.

“Kerajaan Johor akan terus menek4n Kerajaan Pusat untuk segera memuktamadkan SOP bagi mereka yang hendak ulang alik ke Singapura dan Johor.

“Bukan setakat hanya buka sempadan, sebaliknya satu perjanjian antara Malaysia dan Singapura berhubung perjalanan ulang alik harian kedua-dua negara perlu mencapai kata pvtus,” katanya ketika ditemui selepas mengadakan walkabout di sekitar Pekan Benut, di sini pada Selasa.

Mengulas lanjut, Pengerusi BN Johor itu berkata, pembukaan sempadan negara bakal merancakkan semula pelbagai sektor ekonomi termasuk pelancongan.

Pada Selasa, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada sidang medianya di Parlimen mengumumkan sempadan negara dibuka bermula 1 April ini.

Keputusan itu dibuat berdasarkan tiga perkara asas iaitu panduan sains dan fakta terkini berkaitan C0vld 19, membandingkan keperluan pembukaan sempadan di negara lain dan memberikan keselesaan kepada pengembara.

Perdana Menteri menambah, kementerian yang berkaitan juga akan mengeluarkan SOP pembukaan sempadan negara secara terperinci dalam masa terdekat.

Sumber : astroawani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *