Semasa

“Emak Tulang Belakang Terkuat, Didikan Bapa Bentuk Diri”, Ustazah Asma’ Harun Terima Anugerah Tok0h Sayidatina Aisyah.

EMAK tuIang beIakang terkuat, didikan bapa bentuk diri, demikian ungkap pendkwah wanita, Ustazah Asma’ Harun menerima Anugerah Tok0h Sayidatina Aishah daripada kerajaan negeri Terengganu baru-baru ini.Lembut bicara dalam menuturkan ilmu dan memiliki karakter te.gas, tidak ha1ran beliau sentiasa menjadi ikutan dan rujukan wanita.

Tidak pernah je.mu berkongsi dan memberikan inspirasi kepada masyarakat, anak kelahiran Kuala Terengganu, Terengganu itu berkongsi berita dikurniakan pengiktirafan tersebut dalam Program Hari Sayyidatina Aishah Kali Ke-2 Peringkat Negeri Terengganu Darul Iman 2022.

“Anugerah Tokoh Sayidatina Aishah suatu amanah bukan untuk bermegah. Perjalanan dalam medan dakwah ini tiada penghujungnya, selagi masih bernywa maka kaki ini akan terus melangkah.

Anugerah ini tidak sesekali dipinta dan ia bukanlah sebagai ukuran kejayaan bagi sesiapa kerana makna berjaya sebenar adalah kejayaan di sisi ALLAH iaitu mencapai reda-NYA. Masih banyak yang perlu dipelajari, demi menyampaikan dakwah.

“SUNGGUH, AMANAH YANG DIPIKUL BEGITU BERAT KERANA SEMUA KURNIAAN ALLAH INI PASTI DISOAL DI AKHIRAT KELAK,” KATANYA.

Beliau yang juga penaung Yayasan Al Hijrah, Pengarah Hijrah Excel AF Sdn Bhd dan penaung badan sukarela Sahabat Amal Care (SAC) tidak Iupa mengenang dua insan istimewa iaitu ibu bapanya.

“Insan terdekat yang menguatkan diri ini serta merupakan tuIang belakang terkuat adalah emak yang melahirkan diri ini, Hajah Fikriah binti Awang dan arwah ayah yang membentuk diri saya yang sekarang, Haji Harun Bin Ismail. Tnpa keberkatan doa serta didikan mereka, t1adalah saya seperti hari ini,” katanya.

Menggalas tugas sebagai ibu, isteri dan dalam masa yang sama bergelar pendakwah tentunya bu.kan mudah. Justeru, wanita hebat itu turut menitip penghargaan buat suami dan tujuh orang anak yang banyak berk0rban.

“Suami tercinta, Tengku Fazli Tengku Yahya dan anak-anak iaitu Atikah, Luqman, Maisarah, Imran, Sofwan, Raihanah dan Fatimah. Sentiasa menyokong, membantu dan banyak berk0rban dalam jtuh bangun di sepanjang jalan dakwah ini. Allahuakbar, semoga syurga tertinggi baIasan buat mereka,” titipnya.

Asma’ yang memiliki Ijazah Sarjana Pengajian Islam, OUM Negeri Sembilan, Ijazah Sarjana Muda Syariah, Universiti Al-Azhar dan Diploma Syariah dari Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (kini Universiti Sultan Zainal Abidin) menyeru wanita mencontohi keperibadian wanita hebat, isteri Rasulullah SAW iaitu Sayidatina Aisyah RA.

“Kalian semua ada bahagian tersendiri dalam perjua.ngan ini. Mudah-mudahan kita sama-sama menjadi wanita yang berilmu, dipenuhi dengan jiwa yang tenang dan terus kuat dengan menjadikan Ummul Mukminin Sayidatina Aisyah RA sebagai contoh teladan. Untuk menjadi wanita dambaan syurga perIukan usaha dan mujahadah,” titipnya.

Selayaknya anugerah ini dikurniakan untuk Ustazah Asma’ Harun atas usaha dkwahnya dan sumbangan kepada masyarakat.

Semoga pengiktirafan diraih beliau menjadi inspirasi buat wanita lain dalam apa juga bidang yang diceburi.

Sumber : fb Ustazah Asma’ Harun / dbongkar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Untuk Komen Dan Share Banyak² Ya.. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *