Semasa

Lembah Klang Dilanda Bah Dalam Musibah.

Kuala Lumpur : Beberapa lal.uan lebuh raya di Lembah Klang terha.lang sejak tengah hari tadi selain beberapa plaza t0l turut ditutup, berikutan ban.jir aki.bat hujan lebat yang berter.usan sejak semalam.

Keadaan itu menyeb.abkan pengguna jalan raya terpa.ksa menggunakan lal.uan altern.atif bagi mengel.akkan terka.ndas.

Ha.sil semakan di Twltter rasmi inf0 trafik Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) mendapati lebuh raya dan plaza t0l yang terb.abit adalah Lebuhraya Lembah Klang Baru (NKVE), Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite), Plaza T0l Shah Alam serta Plaza Tol Bukit Raja.

Makl.umat terkini setakat 6.07 petang menunjukkan ban.jir di NKVE di Kil0meter (KM) 8.3 arah Selatan dari Shah Alam ke Setia Alam menyeb.abkan semua lor0ng masih terha.lang, namun lal.uan keluar mandat0ri diaktifkan melalui Plaza T0l Subang.

Selain itu, semua lor0ng NKVE KM 8.3 arah Utara dari Setia Alam ke Shah Alam turut terha.lang.

Bagi Elite pula, semua lor0ng di KM 3.0 arah Utara dari Seafield ke Shah Alam serta KM 3.0 arah Selatan dari Shah Alam ke Seafield terha.lang, justeru, pengguna jalan raya perlu menggunakan laluan altern.atif.

Semua lor0ng masuk di Plaza T0l Bukit Raja ditutup berikutan ban.jir di KM 8.7 arah utara dari Setia Alam ke Shah Alam sejak 3.36 petang tadi, manakala semua lor0ng di Plaza T0l Shah Alam turut ditutup sejak 2.29 petang.

Sementara itu, beberapa wartawan Berna.ma turut terka.ndas di beberapa jalan sekitar Kuala Lumpur dan Lembah Klang ketika sedang membuat lipu.tan ban.jir.

Berdas.arkan tinja.uan Berna.ma di Lebuhraya Persekutuan, di sini, puluhan kenderaan terka.ndas digen.angi air susulan hujan lebat sejak tengah hari semalam serta tidak dapat bergerak.

Turut terj.ejas ban.jir adalah di sekitar Jalan Raja Muda Musa di Kampung Baru dan berla.ku keses.akan lalu lintas di Jalan Kuching, Jalan Kinabalu, Jalan Sultan Azlan Shah dan Jalan Ipoh.

Paras air di Sungai G0mbak juga dilihat hampir meli.mpah berikutan hujan yang berte.rusan.

Di Shah Alam, tinja.uan Bern.ama mendapati jalan yang menghub.ungkan Setia Alam dengan Bandar Bukit Raja dan Meru masih ditengge.lami air sehingga setinggi dua meter di beberapa tempat.

Kedai runcit dan serbaneka juga didapati menga.lami keses.akan yang agak luar biasa susulan ramai penduduk membeli barangan makanan dan keperluan kerana bimba.ng situasi ban.jir hari ini akan berla.rutan.

Di USJ, alir.an tra.fik di lebuh raya NKVE menuju ke Shah Alam terpa.ksa dilenc0ngkan di su.sur keluar 104 Subang susulan ban.jir di atas lebuh raya itu.

Sumber : hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *