Semasa

Kem4tian Yang Sangat Dicembvrui, Pelajar Malaysia Di Syria Dijemput llahi Ketlka Bertahajud.

Sejak pagi semalam, kec0h di dalam gr0up whatsapp ex-student akhawat Syria tentang kema.tian saIah se0rang dari pelajar Malaysia di Syria.

Wallahi, ia adalah sebuah kema.tian yang sangat dicemb.urui.

Anehnya, ramai dari kami tak kenal arw4h. Melainkan beberapa akhawat dari Kedah.
Rupanya, arw4h pergi ke Syria bersama suaminya selepas kami semua pelajar Malaysia yang ada di sana pulang evak.uasi aki.bat pera.ng yang sedang men.ggiIa ketika itu.

Mereka antara pelajar Malaysia tera.khir di Syria yang masih kekal sehingga sekarang.

Apa yang lebih meranc.akkan lagi perbualan kami di dalam gr0up whatsapp adalah cara kema.tian arw4h. Cembu.runya kami pada cara peme.rgian beliau. Lebih-lebih lagi di tanah Syam yang sangat kami rindui.

Arw4h Nurul Fahima pergi pada sepertiga malam hari Jumaat, ketika sedang bertahajud, saat baru sahaja selesai khatam membaca al-Quran, dan pergi mengh.adap IIahi di atas ribaan suami tercinta.

Allahu rabbi!

Umpama sebuah ‘set lengkap’ sebuah kema.tian husnul khatimah yang sangat diimpikan setiap dari kita.

Bukan saja itu, arw4h juga menin.ggaI di bumi Syam, di mana bumi yang menyimpan hampir 25,000 ja.sad para sahabat termasuk isteri-isteri baginda Rasulullah saw.

Menin.ggaI dunia dalam keadaan arw4h yang merupakan se0rang penuntut ilmu yang sangat berdisiplin.

Bukankah itu adalah sebuah sya.hid?Allahuakbar..

Arw4h juga memiliki sanad ijazah al-Quran gha1b(hafalan) tertinggi, di mana tidak ramai akhawat Malaysia yang mampu untuk mendapat sanad itu.Masya-Allah.

Sebelum menin.ggaI dunia, arw4h ada menulis khat di atas sehelai kain tertulis sep0tong ayat Quran dari surah al-Hijr, ayat 46

ٱدْخُلُوهَا بِسَلَٰمٍ ءَامِنِينَ

Bermaksud:
(Mereka dipersilakan oleh maIaikat dengan berkata: )
“Masuklah kamu ke dalamnya(syurga) dengan sejahtera lagi aman”.

Dan pada hari tera.khir beliau di atas muka bumi ini, kain khat yang ditulis itulah yang menutup kera.nda arw4h.Allahu rabbi.

Seakan sebuah ‘hint’ dari Allah.
Jena.zah arw4h Nurul Fahimah dis0latkan selepas splat Jumaat, di masjid Abu Nur, tempat kami belajar satu ketika dahulu.

Jena.zah arw.ah dis0latkan oleh ribuan jemaah, dan diberi pengh0rmatan oleh beberapa orang syeikh.

Sebelum ini, 2 anak kembar arw4h sudah mendahuluinya bertemu Sang Khalik. Kini, giliran beliau pergi bertemu Tuhan yang dicintai.

Dikhabarkan, Arw4h Nurul Fahima yang berusia 31 tahun menin.ggaI aki.bat sa.kit jan.tung.

Sungguh, kema.tian Almar.humah Nurul Fahima binti Abdul Rahim adalah sebuah kema.tian yang dicemb.urui. Juga sebuah kem.atian yang menghi.dupkan.

Semoga Allah menga.mpunkan d0sa beliau, melapangkan ku.burnya dan memudahkan jalannya untuk ke Syurga bertemu Tuhan yang menciptakannya. Amin.

Sumber : nur shazareen kamarozaman / db0ngk4r

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *