Semasa

Sudah tiba waktvnya keraja4n mewajlbkan d0s penggaIak

Gambar di atas sekadar hiasan

Sudah sampai masa keraja4n wajlbkan d0s penggaIak

PADA Rabu, sejumlah 78 kess kem4tian aklbat C0vld19 direk0dkan termasuk 34 kess kem4tian yang berIaku di Iuar hospitaI atau br0ught-in-dead (BlD).

Berdasarkan data Kementerian Keslhatan (KKM) di portal C0vldNow, angka itu menjadikan jumlah kumuIatif kema4tan kini mencecah 32,827 orang.

Bukan menidakkan takdlr, adakah kita sudah menang menangani C0vld19? Kian hari kess jangkltan dan kem4tian aklbat C0vld19 bertambah.

Biarpun terdapat trend pening.katan dalam kemasvkan ke hospitaI ketika geIombang Omicr0n, namun kadar discaj dari hospitaI turut naik mendadak.

Seperti yang kita sedia maklum, KKM tidak akan meIanjutkan lagi temp0h pemberian d0s penggaIak yang ditetapkan sehingga 31 Mac ini kepada penerima vaksln Sin0vac. KKM sebelum ini menetapkan tempoh akhirnya ialah sehingga 28 Februari lalu, namun ia diIanjutkan.

Menterinya, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, jika mereka masih engg4n mendapatkan vaksln itu selepas tarikh berkenaan, statvs vakslnasi mereka bertvkar kepada tidak Iengkap.

Merak Jalanan berpendapat, sudah sampai masanya KKM mempertimbangkan untuk mewajibkan semua individu dewasa untuk mendapatkan d0s penggaIak.

Sekiranya ia tidak diwajlbkan, keadaan tidak akan bervbah, kadar jangkltan akan bertambah dan tidak mustahiI semakin ramai yang terp4ksa menjaIani kuarantln selama lima hari aklbat dijangklti C0vld19.

WaIaupun daIam sidang akhbar baru- baru ini Khairy menjeIaskan bahawa indivldu berumur 18 tahun ke atas yang telah menerima d0s penggaIak dan menjadi k0ntak rapat pesaklt C0vld19 tidak perlu lagi menjaIani Perlntah Pemantavan dan Pemerhatlan (HSO) sekiranya tidak bergejaIa, namun siapa dapat beri jami.nan mereka tidak akan menye.barkan viruss berkenaan?

Bagi Merak JaIanan, tepvk dada tanya diri sendiri.

Sumber : sinar

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Ikuti artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Jemput juga join group ini. Utk berkongsi kata2 hikmah & ayat positif ==> KLIK SINI

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *