Info Semasa

(video) Dah la fasih bahasa melayu, barulah kita faham kr!sis antara rus!a dan ukra!ne..

Kedutaan Besar Rusla di Malaysia melalui sebuah hantaran di laman sosial rasmi tampil menarik perhatian warganet dengan menerangkan pencerahan tentang 0perasi t3ntera di Ukralne sekaligus memberi penjelasan sebenar sebab atau alasan Rusla ser4ng negara itu.

Video berdurasi hampir empat minit itu disampaikan oleh Penolong Duta, Pavel Naydenov dalam Bahasa Melayu sepenuhnya, sebagai usaha memberi pemahaman kepada rakyat negara ini yang rata-ratanya bersimpati ke atas Ukralne.

Untuk pengetahuan, Naydenov merupakan bekas peserta Pertandingan Akhir Pidato Antarabanga Bahasa Melayu Piala Perdana Menteri 2015 yang juga fasih berbahasa Melayu.

“Salam sejahtera, nama saya Pavel, seorang kakitangan Kedutaan Besar Rusla di Malaysia.

“Dalam video ini, saya nak sentuh latar belakang dan alasan atau sebab kenapa Rusia malangnya terp4ksa melancarkan 0perasi tntera di Ukraine,” kata beliau yang turut menekankan keterp4ksaan negara itu ser4ng Ukraine.
Latar belakang Rus!a sebagai Kesatuan Sov!et
Dalam video berkenaan, Naydenov bermula dengan menceritakan latar belakang Rus!a sebagai Kesatuan S0viet dan bagaimana keadaan selepas kesatuan itu bubar.

“Mari kita mula dengan latar belakang, lepas Kesatuan S0viet bubar pada tahun 1991, negara Rus!a muncul di dunia sebagai negara berasingan.

“Rus!a berjaya mengekalkan hubungan baik dengan semua negara-negara lain yang juga pernah menganggotai Kesatuan S0viet dahulu,” ujar Naydenov.

Pun begitu, hubungan dipl0matik Rus!a dengan Ukralne selepas Kesatuan S0viet bubar dikatakan tidak semulus hubungan dengan negara lain yang sebelumnya bergabung di bawah kesatuan sama.

“MaIangnya perkembangan hubungan dengan Ukralne berjalan agak sus4h.

“Sejak pertengahan tahun 2000-an, Ukra!ne didirikan sebagai negara 4nti-Rus!a, ini menjadi ide0logi rasmi negara tersebut,” jelas beliau. Pertubuhan Republik Rakyat D0netsk dan Luh4nsk
Menurut kakitangan kedutaan itu, penolakan ide0logi anti Rus!a oleh sebahagian rakyat Ukraine telah membentuk Republik Rakyat yang menent4ng ide0logi berkanaan.

“Bukan semua penduduk Ukra!ne terima ide0logi ini, tetapi mereka yang menent4ng ditind4s kejjam, khususnya selepas ramp4san kuasa di Ukra!ne pada tahun 2014.

“Sebab itu, Republik Rakyat D0netsk dan Luh4nsk muncul.

“Republik itu menyuarakan mereka tidak setuju dengan ramp4san kuasa oleh rej!m yang hampir Neo-N4zi dan mahu memasuki Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO),” Naydenov menerangkan.

Bercakap tentang NATO yang diketuai Amer!ka Syarikat (AS), pertubuhan tersebut masih terus berkembang walaupun tanpa Kesatuan S0viet.

“Tujuan NAT0 adalah mengek4ng Kesatuan S0viet.

“Walaupun selepas Kesatuan s0viet tidak lagi wujud, AS tetap teruskan NAT0 yang semakin meluas dan mendekati sempadan Rus!a.

“Demikian, jika ditanya negara mana menjadi sasaran baharu NAT0, jawapan agak jelas. Kemudian AS dan NAT0 terus membina pengkalan tent3ra yang baharu di Eropah dan di seluruh dunia,” kata beliau.
Rus!a hanya mahu jaminan keseIamatan
Menurut Naydenov, AS telah membina lebih dari 1,000 seribu pengkalan tent3ra di lebih kurang 50 negara dan ia membangkitkan rasa bimb4ng negara Rus!a.

“Rus!a mahu satu t!ndakan sahaja, t!ndakan itu adalah jaminan keselamatan negara.

“Jaminan kereta kebaI dan peIuru berpandu NAT0 tidak ada di sempadan kami kerana ini adalah anc4man langsung kepada Rus!a.

“Lebih kurang 10 hari lalu, Presiden Ukralne tegas bahawa Ukralne boleh tarlk diri daripada satu perjanjian yang menentukan Ukralne tidak boleh ada senj4ta nukIear,” ujar Naydenov.
Rus!a berduk4cita atas kehiIangan rakyat Ukralne
Naydenov mengaku turut berasa sed!h dengan persaudaraan dua negara jiran itu yang kian renggang kerana perbezaan ide0logi.

“Ini sangat sed!h kerana bangsa Rus!a dan Ukra!ne adalah saudara dan persaudaraan itu akan kekal selama-lamanya.

“Namun rej!m semasa di Ukra!ne menganggap kami bukan saudara.

“Menyedari hal itu, pihak Rus!a tak boleh t0lak permintaan rasmi dari Republik Rakyat D0netsk dan Luh4nsk yang diiktiraf oleh Rus!a pada 21 Februari supaya mempert4hankan ny4wa penduduk,” jelas Naydenov.

Tambahnya, pihak Rus!a turut berduk4cita dengan rakyat Ukralne yang kehiIangan ahli keluarga disebabkan keteg4ngan dua negara itu.

“Pihak kami berharap dengan seluruh hati kami, dalam masa terdekat semuanya akan jadi normal dan kedamaian yang kita cari akan datang ke tanah Ukra!ne.

“Pihak kami juga ingin mengcapkan takziah kepada semua keluarga mangsa yang terk0rban,” katanya mengakhiri ucapan tersebut.

LIHAT VIDEO

Sumber : sk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *