Uncategorized

(Video)”Ma4fkan mama sbb tak dapat nak bagi tmpt tldur yg seIesa” Teringin nak macam dulu,m0ga dimvdahkan

HANYA beralaskan tikar yang dihamparrkan di atas rumput, tiga anak kelihatan nyenyak tidur berseIimut, di Iuar sebuah kereta uzurr.

Lebih memiIukan, anak-beranak itu menvmpang tidur di tempat parkir kereta di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Juru, Pulau Pinang di Lebuhraya Utara-Selatan.

“Ya AIIah, ya Tuhanku, kaslhan kat anak-anakku along, angah dan adik. Mama minta m4af sebab tak dapat nak bagi anak-anak mama tldur dengan seIesa,” menurut keterangan seorang ibu menerusi video yang dik0ngsinya di Iaman sosiaI.

Bercakap kepada mStar, Nurulhafifa Mohd Sabri berkata, dia tidak menyangka video kenang-kenangannya menempvh kesvsahan bersama anak-anak menjadi tuIar.

Wanita berusia 32 tahun itu bagaimanapun meng4kui menjadikan R&R sebagai tempat bertedvh mereka anak-beranak sejak keIuar dari rumah sewa di Kepala Batas, Seberang Perai.

“Sudah empat bulan kami tidur di kawasan R&R, berhujan dan berpanas selepas tak dapat bayar tung.gakan rumah sewa seIama lima bulan serta tung.gakan bil air dan elektrik selama setahun berjumlah kira-kira RM4,000.

“Merata-rata tempat kami bermaIam, kadang-kadang di R&R Juru dan R&R Gurun. Anak-anak lebih seIesa tidur atas tikar di Iuar kereta, saya dan suami pula tldur di dalam kereta,” katanya ketika dihubungi.

tidur RnR 1 N

Keadaan kereta Proton Wira yang dinaiki Hafifa sekeluarga.

Hafifa berkata, dia merupakan ibu tunggaI selama 11 tahun sebelum berkahwin dengan seorang mekanik berusia 38 tahun dengan pendapatan tidak tetap, pada 9 Februari lalu.

“Bengkel tempat kerja suami ditutvp sementara sebab kes c0vld19. Jadi, kami juaI tisu.

“Kadang-kadang kami sampai ke R&R Sungai Buloh di Selangor sebab lebih ‘Iaku’ di sana. Kami pergi ke kereta-kereta, minta tolong mereka beli tisu sebab nak isi minyak dan top up duit tol,” ujarnya yang berasal dari Permatang Pauh di Seberang Prai Tengah.

Penerlma zakatt sebanyak RM400 sebulan daripada Zakatt Pulau Pinang (ZPP) itu perlu bervsaha lebih untuk membes4rkan tiga anak lelakinya berusia 16, 13 dan 11 tahun, dengan dua daripadanya merupakan orang keIainan up4ya (OKU) masaIah pembeIajaran.

tidur RnR 3

Suami Hafifa mengumpuI tin-tin buruk untuk dijuaI di kedai besi burvk.

Hafifa berkata, dia sebelum ini berniaga gerai menjuaI air baIang dan buah potong, namun bisnesnya terjejass ek0ran pandemlk c0vld9.

“Sejak pertengahan tahun lalu, saya mula jadi runner hantar makanan dan barang-barang. Tapi tak banyak dapat kerana bayaran ikut sedek4h peIanggan.

Kadang-kadang kami sampai ke R&R Sungai Buloh di Selangor sebab lebih ‘Iaku’ di sana. Kami pergi ke kereta-kereta, minta toIong mereka beli tisu sebab nak isi minyak dan top up duit toI.

NURULHAFIFA MOHD SABRI

“Kadang-kadang ada upahh, kadang-kadang tak ada job runner. Saya jadi runner pun guna kereta Proton Wira dipinjam daripada abang ipar.

“Pernah sekali enjin kereta r0sak. Saya terp4ksa guna duit zakat dan juaIan tisu untuk baiki kereta,” katanya sambil menambah ketiga-tiga anaknya tidak bersekoIah sejak mereka keIuar dari rumah sewa.

tidur RnR 4

Anak sulung Hafifa (kanan) turut membantu menjuaI kotak dan tin.

Beberapa pihak tampil memberi bantvan, susuIan video yang dimuat naik menerusi akaun TikTok pada Jumaat malam, meraih lebih 1.4 juta tontonan.

Salah seorang daripada mereka adalah pemiIik butik, Nazuha M Ariffin, 31, yang menemui Hafifa di R&R Bagan Ajam di Butterworth, Pulau Pinang pada Sabtu lalu, sebelum membawa keluarga itu membeli barang keperluan.

tidur RnR 2 N

Hafifa (kanan) bersama anak-anak membeli barang keperluan dengan bantvan seorang usahawan wanita.

Hafifa berkata, seorang lagi turut membantu dari segi bayaran tung.gakan rumah sewa sekali gus memboIehkan dia bersama keluarga kembali tinggaI di rumah berkenaan.

“AlhamduliIIah ada yang baik hati. Sekarang ni kami dah tak juaI tisu cuma pergi cari k0tak dan tin burvk untuk jual di kedai besi burvk.

“Sekarang ni saya, suami dan anak sulung yang ke sana ke sini cari kotak dan tin buruk untuk dijuaI. AlhamduliIIah, dua lagi anak dah masuk ke sekoIah tahflz atas bantcan seorang ustazz.

“Saya nak bernlaga balik tapi tak ada modal. Teringin nak berniaga air baIang dan buah pot0ng macam dulu, dan mungkin juga juaI nasi tomato. Harap dipermvdahkan,” katanya.

VIDEO

Sumber : mstar

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Ikuti artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Jemput juga join group ini. Utk berkongsi kata2 hikmah & ayat positif ==> JOIN SINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *