Semasa

‘Kem4tian Tr4gis’ – Juruteknik M4ut Terseplt Pada Mesin Konvey0r Kilang Simen.

Ma.ngsa ditemui dalam keadaan terse.pit pada bahagian tail drum conveyor. – Foto JKKP Perak

IPOH – Seorang juruteknik ma.ut aki.bat ced.era pa.rah selepas terse.pit pada mesin conveyor di sebuah kilang simen di Gopeng pada Khamis.

Ketika keja.dian sekitar jam 9.55 pagi itu, man.gsa, Muhammad Hilmi Badrul Hisham, 20, dilap0rkan sedang bersedia bagi menjalankan kerja penyelenggaraan.

Pengarah Jabatan Kesela.matan dan Kesih.atan Pekerjaan (JKKP) Perak, Supian Alias berkata, ma.ngsa ditemui dalam keadaan terse.pit pada bahagian tail drum conveyor oleh rakan sekerjanya.

Menurutnya, menyedari keja.dian itu, rakan sekerja ma.ngsa telah membantu mengeluarkannya sebelum dihantar ke H0spital Kampar menggunakan ambu.lans syarikat.

“Man.gsa yang dibawa ke h0spital disahkan telah menin.ggal dunia oleh doktor perub.atan.

“Sepasukan pegawai telah dihantar ke kilang berkenaan untuk menjalankan sias.atan ke atas keja.dian tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Khamis.

Beliau berkata, sias.atan awal mendapati ma.ngsa diarahkan untuk siap siaga di kawasan Coal Conveyor Belt sebelum memulakan kerja penyelenggaraan.

Katanya, susulan itu JKKP telah menyi.ta dan mengeluarkan lara.ngan kacau ganggu terhadap jalur sistem conveyor tersebut sehingga sias.atan lanjut dan tindakan penambahbaikan diambil oleh majikan.

“JKKP akan mengambil tinda.kan perundangan ke atas pihak yang bertanggungjawab sekiranya didapati terdapat pelan.ggaran di bawah peruntukan Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994,” katanya.

Supian berkata, keja.dian seumpama itu boleh dielakkan jika majikan melaksanakan penaksiran dan kawalan risik0 yang komprehensif mengikut kaedah yang dinyatakan dalam Garis Panduan bagi Pengenalpastian Ha.zard, Penaksiran Risik0 dan Kawalan Risik0 (HIRARC).

Jelasnya, majikan mempunyai kawalan penuh ke atas sebarang aktiviti di tempat kerja dan bertanggungjawab untuk mengenalpasti terlebih dahulu bah.aya-baha.ya di tempat kerja, membuat analisis risik0 dan seterusnya mengadakan kawalan risik0 yang berke.san sebelum pekerja menjalankan aktiviti kerja.

“Langkah ini bagi mengurangkan risik0 keselam.atan ke atas pekerja dan mengelakkan berlakunya kemala.ngan,” katanya.

Sumber : slnar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Untuk Komen Dan Share Banyak² Ya.. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *