Semasa

Sayu, Tak Sempat Menyambut Ulang Tahun Kelahiran, Remaja M4ut DiglLis L0ri Di Lampu lsyarat.

Perk0ngsian tentang pengurusan jena.zah dan kisah sebelum digi.Iis oleh sebuah l0ri.

Keja.dian kemala.ngan yang mera.gut nya.wa Allahyarh.amah Wan Nur Ihka Arnisaha 19 tahun berIaku pada pu.kul 5.00 petang.

Ketika itu arw.ah dalam perjaIanan untuk mengambil abang sulungnya setelah habis bekerja di sebuah gerai makan yang terIetak tidak jauh dari rumahnya.

Si abang bekerja di kiIang roti Massim0 tidak jauh dari tempat kemaIa.ngan berIaku.

KemaIa.ngan yang mera.gut nya.wa arw.ah itu berlaku ketika arw.ah yang sedang menunggang mot0sikal berhenti di lampu isyarat RNR PuIau Indah.

Sebuah l0ri yang datang dari arah beIakang telah meIan.ggar arw.ah bersama mot0sikal yang dinaikinya.

Selepas digi.Iis arw.ah terus menin.ggaI dunia ditempat keja.dian kerana kecederaan pa.rah di bahagian kepaIa.

Saya tidak b0leh bayangkan kesaki.tan yang diaIami oleh arw.ah.

Bahagian kepaIanya digi.Iis dengan tayar bahagian kanan hadapan l0ri tersebut bersama mot0sikal yang ditunggang.

Mot0sikal yang ditunggang oleh arw.ah adalah milik abangnya.

Menurut abangnya, seminggu sebelum menin.ggaI dunia, adiknya ada menunjukkan tanda tanda yang peIik. Adiknya itu lebih banyak mendiamkan diri.

Malah arw.ah sempat berpesan kepada majikannya agar telef0n miliknya itu perlu diserahkan kepada adik b0ngsunya sekiranya dia sudah tiada lagi.

Kata si abang lagi, arw.ah sepatutnya menyambut hari ulangtahun kelahirannya pada 16 Disember ini tetapi ramai rakan-rakan baiknya telah memberi hadiah untuknya Iebih awal.

Jika kita renung semuIa, arw.ah seakan sudah tahu tentang hari kema.tiannya sendiri.

Tanda tanda awaI sudah terIihat. Tetapi ahli keIuarga dan rakan rakan hanya b0leh perasan setelah arw.ah pergi menin.ggaIkan mereka buat selama Iamanya.

Apa yang berIaku hanyalah asbab untuk kema.tian kita. Sudah Allah tetapkan untuk semua manusia. Redha adalah perkataan paIing sesuai untuk kita guna pakai.

Memang sa.kit rasanya apabila kema.tian berIaku di dalam keIuarga kita lebih-lebih lagi meIibatkan insan yang cukup kita sayang.

Tetapi sedarIah ma.ti itu pasti. Tidak ada se0rang pun dari kita yang akan terIepas untuk melalui hari kema.tian sendiri.

Berbalik kepada cerita pengurusan jen.azah. Ketika jena.zah dibawa pulang ke rumah saya berkesempatan untuk turut serta mengiringi perjalanan tera.khir sehingga ke ku.bur untuk ar.wah.

Sewaktu dibawa pulang ke rumah untuk dis0latkan, kami tidak membenarkan wajah jena.zah dibuka untuk dilihat oleh ahli keIuarga dan rakan rakannya. Ini kerana ke.san kecede.raan di wajahnya agak kriti.kaI.

Selesai dis0latkan kera.nda yang membawa jena.zah terus dipikuI sehingga ke tanah perku.buran. Tanah perku.buran untuk pusa.ra pula hanya terIetak berhadapan dengan rumah keIuarganya.

Selepas ini ar.wah dan keIuarganya akan terpi.sah oleh dua dunia. Dunia aIam ku.bur dan dunia sementara untuk manusia.

Salam takziah untuk keluarga arw.ah. Al-fatihah untuk Allahyarhamah Wan Nur Ihka Arnisaha Binti Wan Husin!

Sumber : sin4rharian / my sumber maya

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Untuk Komen Dan Share Banyak² Ya.. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *