Semasa

Wanita Warga Emas Menlnggal Dunia Ketika Melintas Jalan Hantar Cucu Ke Sekolah.

KUCHING : Seorang warga emas wanita disahkan menin.ggaI dunia di H0spital Umum Sarawak (HUS) setelah empat jam berta.rung nya.wa akibat cede.ra pa.rah setelah diIan.ggar sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) semasa meIintas jalan selepas menghantar cucunya ke stesen bas untuk ke sekolah di Jalan Sultan Tengah berhampiran Kampung Sungai Berdaun pagi tadi.

Ketua Jabatan Sias.atan dan Penguatkuasaan Trafik Sarawak Superintenden Bingkok John berkata ma.ngsa yang menin.ggaI dunia dikenali sebagai Zohara Ender, 60, beralamat di Kampung Semariang Batu.

Sementara itu, katanya seorang lagi pejalan kaki wanita yang merupakan anak ma.ngsa, 37 tahun, berasal dari Kampung Semariang Batu pa.tah pinggang dan masih dira.wat di HUS.

“KemaIa.ngan dipercayai berlaku pada jam 6.10 pagi melibatkan dua pejalan kaki dengan sebuah MPV di Jalan Sultan Tengah berhampiran Kampung Sungai Berdaun.

“Semasa MPV yang dipandu seorang guru lelaki berusia 54 tahun bersama dua orang penumpang bergerak lurus dari arah Rampangi menuju ke arah Santubong telah meIan.ggar dua wanita yang merupakan pejalan kaki dikatakan sedang meIintas jalan dari sebelah kanan ke sebelah kiri laluan MPV tersebut setelah menghantar cucu bersama anaknya untuk menaiki bas sekolah di seberang jalan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Jelas Bingkok, saIah seorang pejalan kaki telah disahkan menin.ggaI dunia di H0spital Umum Sarawak pada jam 10.42 pagi hari yang sama manakala seorang lagi pejalan kaki masih dirq.wat dan dalam keadaan stabiI.

Berikutan itu, katanya, anak ma.ngsa telah membuat Iaporan poIis mengenai kema.tian ibunya.

Sementara itu, beliau memberitahu pemandu MPV serta dua orang penumpangnya tidak mengalami keced.eraan.

“Hasil sias.atan awal mendapati kemaIa.ngan berlaku apabila mngsa bersama anaknya sedang meIintas jalan dari sebelah kanan jalan dan masuk ke laluan MPV terbabit menyebabkan kenderaan tersebut meIan.ggar kedua-dua pejalan kaki.

“Ker0sakan pada MVP itu adalah pada bahagian depan sebelah kanan dan sias.atan lanjut masih diteruskan,” jelasnya.

Tambahnya, pemandu MPV terbabit telah dita.han untuk sias.atan lanjut dan diambil keterangan.

“Selain itu, pemandu terbabit juga akan dibawa ke Jabatan F0rensik H0spital Umum Sarawak untuk mengambil sampeI da.rah bagi tentukan kqndungan aIkoh0l dan da.dah dalam da.rah.

“Sampel da.rah akan dihantar ke Jabatan Ki.mia Malaysia Negeri Sarawak pada esok hari,” ujarnya.

Tegasnya, ke.s disia.sat di bawah Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Salam tkziah, al fatihah

Sumber : borneonetw0rk

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Untuk Komen Dan Share Banyak² Ya.. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *